Itt a 2022-es EB lebonyolítása

Itt a 2022-es EB lebonyolítása

2019, november 7. Off By Dominik Zsolt

Az UEFA elkészítette a 2022-es futsal Európa Bajnokságra vonatkozó lebonyolítását, ami tartalmazza a selejtezőket is számtalan újdonsággal.

A selejtező sorozat négy szakaszból áll: kvalifikációs fordulóból (mini-tornák), kvalifikációs fordulóból történő play-off-ból (otthoni és vendég), a selejtező csoport-szakaszból (otthoni és külföldi) és a play-off-ból (otthoni és külföldi).

Lássuk a konkrét lebonyolítást.

A 2020-os FIFA Futsal World Cup elit fordulóban versenyző csapatok közvetlenül bejutnak a selejtező csoport szakaszába: Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Horvátország, Cseh Köztársaság, Finnország, Franciaország, Olaszország, Kazahsztán, Portugália, Románia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Ukrajna, tehát nem kell januárban részt venniük az úgynevezett kvalifikációs szakaszban.

Az összes többi ország a kvalifikációs fordulóban indul, így Magyarország is.
Kilenc csoportba osztották a nevezőket, és Magyarország a 4. számú csoportban fog versenyezni a török, az északír és a rendező litván válogatottal. Időpont: 2020. január 29. – február 1.

A csoport nyertesei közvetlenül a selejtező csoport-szakaszába jutnak. (9 csapat)

A kilenc második helyezett és öt legjobb harmadik helyezett csapat play-off mérkőzést játszik oda-visszavágós alapon 2020 áprilisában. (7 csapat)

Selejtező szakasz: 2021. február, április és szeptember

A 32 csapatot (16 világbajnoki elit fordulóba jutott, a kilenc selejtezőcsoport-nyertes és a hét selejtező play-off nyertes) nyolc négycsapatos csoportba osztják.

És most először, a nagypályához hasonlóan egyszeri (nem tornarendszerű) oda-visszavágós meccseket játszanak majd a csapatok.

A nyolc csoportgyőztes és a hat legjobb második jut a döntőbe Hollandiába egyenes ágon, a 2 leggyengébb csoport-második pedig play-off rendszerben dönt a 15. résztvevőről 2021 októberében. A 16 résztvevő csapat pedig a rendező Hollandia válogatottja lesz.

Az EB döntő torna időpontja, 2022. január 19. – február 6, Hollandia, Amszterdam és Groningen.

Forrás: futsalhungary.hu