Így juthatunk fel az NBII-be

2018, március 31. Off By Dominik Zsolt

Csapatunk kettő fordulóval a bajnokság vége előtt, magabiztosan nyerte meg az NBIII Nyugati Régióját a Swietelsky Haladás VSE II. csapata előtt. Sokan gondolják úgy, hogy a bajnoki címmel együtt biztos a másod osztályba való feljutás, ez azonban (sajnos) nem így van. Összeszedtük a hátralévő időszak lehetőségeit.

Induljunk a kályhától: a Magyar Labdarúgó Szövetség a 2017/2018-as bajnoki szezonban először írt ki NBIII-as bajnokságokat, az eredeti tervek szerint nyolc régióban. A tervektől eltérően azonban csak hat harmadosztályú csoport jött össze (Győr-Moson-Sopron megyei, Tolna megyei, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, Csongrád megyei, Pest megyei és a külön régiót képviselő Budapest). A mi régiónkat a Győr-Moson-Sopron megyei labdarúgó szövetség szervezi. Ide tartozik Zala, Vas és Komárom-Esztergom megye és értelemszerűen a szervező megye is.
A tolnai régió Somogy, Tolna, Fejér és Veszprém megyét tömöríti magába, míg Pest megye és Budapest az ott szereplő egyesületek magas száma miatt külön-külön képez önálló régiót. A “két pesti” csoport is a Dunántúlhoz tartozik, ennek a későbbiekben lesz jelentősége. Kelet-Magyarországon nem jött össze a négy csoport, ott jelenleg kettő régióban küzdenek a csapatok.
Nemcsak a harmad osztályt indították először, de NBII-ből is idén van először kettő (nyugati és keleti) csoport. Itt a versenykiírás egyértelműen úgy nyilatkozik, hogy mindét csoportból kettő kieső lesz, és két feljutó.
Ahhoz, hogy valamelyik csapat az NBIII-ból felkerüljön az NBII-be, osztályozó mérkőzéseket kell játszania egy másik harmadosztályú csoport bajnokával területi elven szétosztva, hiszen arra az MLSZ-nek ügyelnie kellett, hogy a dunántúli csapatokból álló nyugati NBII-be szintén dunántúli együttesek jussanak fel és ugyanez igaz keleten is.
Ezen a ponton kell megemlíteni ismét, hogy a keleti oldalon csak kettő csoport van, így jelen állás szerint a két harmadosztályú bajnok egyenes ágon jut fel az NBII Keleti csoportjába…
Nálunk, nyugaton négy csoport van, ezért a bajnokokat párba sorsolja majd az MLSZ és oda-vissza vágós párharcban a két győztes jut majd fel az NBII Nyugati csoportjába.

A rájátszást már nem a megyei szövetségek, hanem a Magyar Labdarúgó Szövetség szervezi. Az MLSZ tájékoztatása szerint minden harmadosztályt nyert bajnok csapatnak küldenek egy dokumentumot, amiben nyilatkozni kell arról, hogy vállalják e az osztályozót és az esetleges NBII-es szereplést. Ha mindenki igennel válaszol, akkor a fentebb leírtak alapján zajlik majd a menetrend.
Abban az esetben, ha valaki nem vállalja a másodosztályt, az MLSZ nem hívja a bajnokságban második helyezettet, hanem a sorsolás során az egyik csapat erőnyerőként juthat fel.
Az utolsó bajnokság körülbelül április végén ér véget, ezután tartják majd meg a sorsolást. Az már biztos, hogy a Nyugati Régiót a Nagykanizsai FC nyerte és természetesen vállaljuk a másodosztályú szereplést. A csongrádi régiót a szegedi, FC Junior Sport gárdája nyerte meg, míg a budapesti régiót a korábbi másodosztályú Városgazda UP Akadémia kettő fordulóval a vége előtt.
Győr-Moson-Sopron megyei Régió: Nagykanizsai Futsal Club
Tolna megyei Régió: jelenleg a Tihanyi FC vezet, a bajnokság április 23-án ér véget
Budapest Régió: Városgazda UP Akadémia
Pest megyei Régió: jelenleg a Maglódi TC vezet, a bajnokság április 19-én ér véget
Csongrád megyei Régió: FC Junior Sport (Szeged)
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Régió: jelenleg a Nyírbátori SC vezet, a bajnokság április 9-én ér véget.
(a vastag betűvel jelölt csapatok már bajnokok)

A sorsolás tehát április végén-május elején várható, az osztályozó mérkőzések első meccsét május 14-ére jelölték ki.

Az NBIII csoportok eredményei itt találhatóak