“Egy kanizsai csapat, amire egész Zalában büszkék lehetnek”

“Egy kanizsai csapat, amire egész Zalában büszkék lehetnek”

2018, december 30. Off By Nagykanizsai Futsal Club

Egy év, két osztály. Felfelé ívelő pályán van egyesületünk és az év vége alkalmából Dominik Zsolttal, a Nagykanizsai Futsal Club elnökével és a Football Club Nagykanizsa futsal szakosztály vezetőjével beszélgettünk a 2018-as esztendőről és az új évben a csapatokra váró feladatokról.

Hogyan foglalnád össze a 2018-as esztendőt?

 • Ha egy szóval kellene összefoglalni, akkor azt mondanám: álomszerű. Parádés év volt minden tekintetben, gondolok itt az NBIII-as bajnoki címre, a Maglód elleni osztályozós párharcra vagy például az ETO elleni hazai bravúrra már az NBII-ben. Egyébként nagyon nehéz év volt szakmailag és pénzügyileg is, de így 2018 végén azt mondhatom, hogy sikeresen vívtuk meg a harcainkat minden fronton.

Bajnoki cím, sikertelen osztályozó, NBII-es szereplés. Gyakorlatilag ez az összefoglalója az évnek.

2019-ben is teltházas mérkőzésekre van szükség
 • A bajnoki cím több szempontból is bravúr volt. Amikor az NFC-t, 2016. novemberében megalapítottuk, már volt egy terv arra vonatkozóan, hogy a csapat fejlődése érdekében mi lenne az ideális út amin járni kell. A játékosok és a szakmai stáb érdeme, hogy ez a csapat az első idényében 18 mérkőzésből 17-et megnyerve bajnoki címet ünnepelhetett az NBIII-ban. Bevallom őszintén, hogy a májusi osztályozó után azért volt egy kis hiányérzetem, hogy egy ilyen fantasztikus szezon két meccs miatt nem hozza meg a várva várt áttörést. Viszont rögtön hozzáteszem, hogy az a Maglód most a második az NBII-ben, így utólag inkább egy jókor jött pofon és egy nagyon sokat érő tanulópénz volt az a két mérkőzés.
  Amikor júliusban az MLSZ hivatalos felkérést küldött a másodosztályú szereplésre, voltak akik azt mondták, hogy inkább a pályán kellett volna elérni… Én viszont úgy gondolom, hogy sokat tanult és tanul most is a csapat. A szövetség azért minket kért fel, mert az összes harmadosztályú csoportot figyelembe véve a Nagykanizsai Futsal Club volt a legjobb nem feljutó csapat, ez pedig a pályán dőlt el. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a 6. helyen „telelünk” az NBII-ben akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem vallottunk szégyent, sőt.

Mi a célkitűzés erre a szezonra?

 • A biztos bennmaradás lett kitűzve erre a bajnoki évadra, ami teljesen elfogadható. Eddig 15 meccset játszottunk le, ezeken már látszott, hogy mire képes ez a keret. Ha csak az eredményeket nézzük akkor kijelenthető, hogy reális a tabellán elfoglalt helyezésünk, ha pedig hozzávesszük a meccseken látottakat akkor még hiányérzetünk is lehet, de telhetetlenek ne legyünk! Ha február közepén is ebben a pozícióban szerepelnek a srácok, akkor elértük a kitűzött célt, és fél évig készülhetünk tétmeccseken erős ellenfelek ellen, ami szintén a fejlődést szolgálja.

És ha nem sikerül a 6. hely elérése az alapszakaszban?

 • Az alapszakasz végén elért helyezés azért is fontos, mert alapjaiban határozza meg a következő, májusig tartó időszakot. Az alapszakasz végén a mezőny első hat csapata a felsőházba kerül, akiknek a tagjai már biztosan nem eshetnek ki, és jövőre is a másodosztályban szerepelhetnek. Az alsóház hat csapata pedig azért meccsel, hogy elkerüljék az utolsók két helyet, ami a kiesést jelentené. Ha az alapszakaszban nem sikerül megcsípni a felsőházat, akkor sincs baj, nem lesznek kiesési gondjaink.

Pénzügyileg milyen volt 2018?

 • Szűkös… A mezőny egyik legkisebb költségvetéssel működő csapata a miénk, a különböző fejlesztésekre nehezebb forrást előteremteni. Hiányunk nincs, sőt jól gazdálkodtunk a tavalyi évben is, így pluszban indult a költségvetés ebben a szezonban. Amennyi pénzünk van, azt kell nagyon beosztani. Amire viszont büszkék lehetünk, hogy a bevételeink 80%-a a mezeken szereplő támogatóktól származik. A Nilfisk Magyarországon egyedüli csapatként támogatja a kanizsai futsalt, a Villtek Csoport és a Veolia is minden segítséget megad, hogy elérjük céljainkat. Emellett mindig is fontosnak tartottam a márkaépítést, ami alatt az NFC-t kell érteni. Ennek eredményeként január második felében nyit a szurkolói boltunk, ahol különböző KanizsaFutsalos termékeket vásárolhatnak a szurkolók. Ezzel egyrészt erősítjük a Nagykanizsai Futsal Club márkanevet, másrészt a bevételt a csapataink működésére tudjuk fordítani.

Ha már márkaépítés: várható, hogy minden meccset élőben lehet majd nézni?

 • Az online stream hatalmas siker, átlagosan 1000 ember nézte meccsenként a közvetítéseket, ami nagyon nagy szám. Szeretnénk sok embert elérni, ezért egy olyan megoldás kidolgozása zajlik jelenleg, ami az otthon a képernyő előtt ülő szurkolóknak, a csarnokba kilátogató drukkereknek és a klubnak is egyaránt jó.

Mi várható az új évben?

Józsi György, az MLSZ Zala megyei elnöke átadja az NBIII-as bajnoki címért járó aranyérmeket. Fotó: Kiss Florentin
 • A Nagykanizsai Futsal Club 2019-ben is megmarad ugyanannak a szurkolócentrikus egyesületnek mint eddig. A címer, a piros-fehér szín is a mi közös értékünket és sikerünket szimbolizálja a jövőben. Nagy célunk, hogy az utánpótlás eljusson arra a szintre, hogy bekerülhetnek a felnőtt keretbe fiatal játékosok. Én úgy gondolom, hogy ez már 2019-ben meg fog történni, ami pozitív példával szolgál majd az U18-as csapatban játszóknak, hogy nálunk van lehetőség szintet lépni, ehhez akaratra és alázatra van szükség. Amíg stabil az utánpótlás addig van jövője a kanizsai futsalnak is. Magyarul: nekünk az a jövőnk, ha lehetőséget adunk azoknak a srácoknak, akik a tehetségük mellett olyan küzdeni tudással is rendelkeznek, aminek köszönhetően nálunk válhatnak felnőtt futsal játékossá.
  Az NFC-nél a felnőttek nem keresnek nagy összegeket, annyit adunk, amennyit a lehetőségeink megengednek. Aki ezt elfogadta az most is nálunk játszik.
  Nagyon fontosnak tartom, hogy a pályára lépő játékosok a szívük felett feszülő címerért is küzdjenek, mert az testesíti meg a szurkolókat, a stábot, mindent ami KanizsaFutsal.

És mi várható sportcsarnok-ügyben a következő évben?

 • Itt sajnos túl jó híreim nincsenek… Jelenleg az a megállapodás, hogy a felnőttek a Zsigmondy Sportcsarnokban játsszák a bajnoki meccseiket ebben a szezonban. Ez a város egyetlen olyan létesítménye, amit a Magyar Labdarúgó Szövetség hitelesített felnőtt mérkőzések rendezésére. A lelátó és az oszlopok miatt sok kritika éri és büfé sincs, ami alap dolog lenne, de sajnos ennek engedélyeztetésében nem mi vagyunk a kompetensek…
  Az Olajbányász Sportcsarnok (új nevén: Football Club Nagykanizsa Munkacsarnok – a szerk.) játéktere és lelátói NBI-es minősítést kapnának, de az öltöző épület felújítása még nem zajlott le, ezért itt maximum utánpótlás meccseket lehet játszani.
  A MÁV-NTE Sportcsarnokot a Tungsram SE Nagykanizsa megvásárolta és felújította, hogy saját otthona lehessen a kanizsai kézilabdásoknak. A felújítás egészen jól sikerült, ott a játéktér mellett az öltöző is megújult. A gond az, hogy a csarnok eredetileg sajnos nem épült annyira szélesnek, hogy olyan lelátót tudjunk – akár a kézisekkel közösen – építeni ami a szabályzatoknak megfelel… A mostani lelátók engedélyeztetésével a játékosok testi épségét kockáztattuk volna.  Itt az MLSZ a játékteret hitelesítette, de a lelátókat nem. Így itt lehetne meccset rendezni, de szurkolók nélkül… A drukkerekről semmi pénzért nem mondunk le, véleményem szerint az egyenlő lenne a nagykanizsai futsal halálos ítéletével. Ezért inkább megkerestük annak lehetőségét, hogyha szűkösen is, de a Zsigmondyban maradhassunk.
  A város sportéletében egy nagy előrelépést jelentene a KanizsAréna, de szerintem azzal 2020 előtt nem lehet számolni jó esetben…

Mivel lennél elégedett egy év múlva?

 • Ha minden hazai meccsünk teltházas lenne továbbra is, egyébként a pesti csapatok csak „Katlanként” hivatkoznak Nagykanizsára és a Zsigmondy Sportcsarnokra, szóval ezt meg kell tartani… J
  Emellett érjük el a céljainkat, a felnőttek minél jobb eredményt érjenek el az NBII-ben, az utánpótlás pedig játsszon sok meccset, hogy megfelelő rutint tudjanak szerezni. Tervezzük még több korosztály indítását és szeretnénk egy női csapatot is elindítani.
  Összességében azt mondom, hogy a mostaninál rosszabb évünk ne legyen, akkor nem lesz baj. Itt szeretném megköszönni a munkáját Bagó Gábornak, Horváth Tamásnak, Mulasics Balázsnak, a felnőtt és utánpótlás játékosoknak és Faller Zoltánnak, és külön köszönöm szponzoraink támogatását!
 • Sikerekben és három pontokban gazdag boldog új évet kívánok mindenkinek!
2019-ben is: KanizsaFutsal!